/ iStock/Getty Images
Страните-членки на инициативата "Три морета" създадоха и предоставиха на Украйна нов статут на партньор за държави, които искат да станат членове на Европейския съюз. Полският президент Анджей Дуда заяви това по време на пресконференция в Рига след срещата на върха на асоциацията.

Полският лидер припомни, че членовете на инициативата "Три морета" са държави-членки на ЕС. Въпреки това асоциацията има партньори, сред които са САЩ, Обединеното кралство и Европейската комисия.

"Решихме да създадем специално, нов вид партньорство. Наред със стратегическото партньорство създадохме и партньорство за участие, което не е запазено само за Украйна. Днес предоставихме този статут на Украйна, но и на други страни от Централна Европа, които не са членки на ЕС, но се стремят да получат същото партньорство", каза Дуда.
Инициативата "Три морета" ("Триморие") е сдружение на 12 държави от Европейския съюз, разположени в Централна и Източна Европа. Тя обхваща района между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Обявените цели включват укрепване на връзките със САЩ, развитие на инфраструктурата, диверсификация на източниците на енергийни доставки и стимулиране на цифровизацията на националните икономики.

Организацията е създадена през 2016 г. по инициатива на полския президент Анджей Дуда и тогавашния хърватски президент Колинда Грабар-Китарович. Инициативата "Триморие" е повлияна от идеята на бившия полски лидер Юзеф Пилсудски след Първата световна война за създаване на "Междуморие" - конфедерация на Полша, Украйна, Беларус, Литва, Латвия, Естония, Молдова, Унгария, Румъния, Югославия и Чехословакия.
БГНЕС