Украйна иска изваждане на кораба Ванеса
Украйна иска изваждане на кораба Ванеса / netinfo

В Министерството на транспорта е получена официална нота от украинската страна, в която се посочва необходимостта корабът "Ванеса" спешно да бъде изваден. Украйна иска да бъде информирана за сроковете, в които може да се извърши изваждането на "Ванеса", тъй като се изказва опасение, че останките на кораба представляват опасност за корабоплаването и заплаха за замърсяване на околната среда.

Разследването на причините за потъването на кораба от специализираното звено към Министерството на транспорта продължава. За да бъде определена точната техническа причина за потъването, в момента се урежда извършването на подводен оглед.

В отговор на запитване от Изпълнителна агенция "Морска администрация" от оператора на "Ванеса" - "Борд марин" ООД се заявява, че корабопритежателят преговаря със застрахователите за финансирането на изваждането на кораба. От дружеството не могат да посочат конкретни срокове, но са изразили надежда, че могат да ползват правото си за изваждане в едногодишен срок, както е според украинското законодателство. Министерството на транспорта изпрати запитване до зам.-директора на Института по космически изследвания при БАН ст.н.с. Лъчезар Филипов във връзка с неговото твърдение, че разполага със снимков материал, свързан с потъването на корабите „Хера” и „Ванеса”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта.

От получения отговор става ясно, че в института няма налични подобни снимки. Ст.н.с. Лъчезар Филипов посочва, че приложението на спътникова информация в проблемите на цивилната сигурност и разследвания е нова и за страните от Европейския съюз. Той, обаче, се ангажира да разговаря с колегите от Европейска космическа агенция за предоставяне на по-подробна информация.

Министерството на транспорта официално заявява, че не е преставало да съдейства на следствието и прокуратурата по разследването на потъването на „Хера”. Продължава и търсенето на снимков материал, който да покаже истината за трагичния инцидент, независимо, че много отдавна е получена информация за липсата на подобни снимки. След проведените срещи между министрите на транспорта на Турция и България се проявява разбиране и желание за сътрудничество при извършването на повторен оглед на „Хера”.

Становището на турската страна е, че той трябва да се извърши от техни водолази и с техни плавателни средства, като преди това е нужно да се проведе среща за уточняване на обема на подводния оглед и за финансирането му. В най-скоро време се очаква да се проведе среща между български и турски експерти. От българска страна ще има представители на прокуратурата, следствието, експерт по водолазно дело. Ще бъде поканен и упълномощен от роднините представител.