/ iStock/Getty Images
Украинската полиция вчера е задържала група хора, заподозрени в подготовка на масови безредици в украинската столица Киев и други градове с цел дестабилизация, съобщи Ройтерс.

Това се случва в момент, когато напрежението със съседна Русия нараства, каза днес украинският вътрешен министър във връзка със случая.

Съединените щати и други западни държави заявиха, че Русия може би се готви за ново нахлуване в Украйна, след като е струпала повече от 100 000 войници в близост до границата, а Украйна заяви, че Русия се опитва да я сплаши и дестабилизира.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски заяви на излъчен по телевизията брифинг, че около 5000 души е трябвало да участват в бунтове и сблъсъци с полицията в пет града в северна и централна Украйна.

"Тази акция, която е била планирана предварително, от самото начало е била насочена към насилствени действия и организиране на безредици и няма нищо общо с мирни протести", каза той. "Тя е била. . . предназначена именно да разтърси и дестабилизира ситуацията в Украйна."

Министърът не съобщи колко души са били задържани или кой стои зад планираните размирици.

Русия, която анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. и подкрепя проруските бунтовници в източната част на страната, многократно е отричала да планира инвазия.
БТА