/ iStock/Getty Images
Хиляди унгарски ученици и родители излязоха на протест в подкрепа на учителите, уволнени заради участие в демонстрации с искания за по-високо възнаграждение, предаде Ройтерс. Това е вторият голям протест в подкрепа на унгарските учители за последните две седмици.

Учителите започнаха кампания, наречена "Искам да преподавам", и призоваха за гражданско неподчинение, настоявайки за по-високо заплащане, решаване на проблема с недостига на преподаватели и в защита на правото им на протест.

Правителството на Виктор Орбан обеща тази седмицата да повиши до 2025 г. заплатите на учителите до 80 процента от средното възнаграждение на завършилите висше образование, включително увеличение от около една пета през следващата година. Това обаче не успя да успокои протестиращите. Повишението "няма да реши проблема, защото ако някой направи сметка, 20-процентното увеличение на заплатите няма да покрие дори инфлацията", заяви един от учителите, присъединил се към протеста в центъра на Будапеща.

За Орбан, който е на власт от 2010 г., това е най-сериозното му изпитание до момента, тъй като унгарската икономика се насочва към рецесия, инфлацията в страната е с най-високите си стойности от две десетилетия, форинтът е рекордно слаб, а средства от Европейския съюз не са отпуснати заради спор за демократичните стандарти, отбелязва Ройтерс.

Правителството на Орбан заяви, че ще повиши заплатите на учителите, след като Европейската комисия отпусне евросредствата по плана за възстановяване, които бяха задържани заради спор за върховенството на закона. Отслабването на форинта принуди днес Националната банка на Унгария спешно да повиши лихвения си процент, тъй като се очаква инфлацията да продължи да нараства спрямо отчетените през септември 20,1 процента на годишна база.

Миналата седмица ученици, учители и родители, настояващи за повишаване на жизнения стандарт на преподавателите, организираха най-голямата антиправителствена демонстрация след преизбирането на Орбан през април.
БТА