Учени откриха вратата на Ада
Учени откриха вратата на Ада / снимка: БГНЕС, архив

Учени откриха "вратата на Ада". Митичната порта към подземния свят, известна още като Плутонион, е описана от гръцки и римски автори като Цицерон и Страбон.

Според учени и археолози вратата на Ада се е намирала в околностите на свещения град Хиераполис, в западна Мала Азия, в непосредствена близост до природния феномен Памуккале.

Италианският професор Франческо д'Андрия обяснява, че неговият екип е открил митичното място, като за да стори това, той си е служил с древните текстове. Именно те са му подсказали към коя част на опустошения древен град да се ориентира. Според професора част от минералните води, които са сформирали просторните калциеви тераси на Памуккале, извират точно от вратата на Ада.

"Мястото е изпълнено с толкова гъста пара, че човек не може да види земята," пише гръцкият географ Страбон преди повече от 2000 години и добавя: "всяко животно, което влезе в пещерата, веднага се среща със смъртта".

Според древните текстове Хиераполис е построен около "врата на Ада", която представлява малка пещера, с вход, не по-голям от човек, която издава отровни газове. Затова тя се е считала за входа към древногръцкия подземен свят - или Хадес. Точното местоположение на пещерата от векове е неизвестно и се предполага, че е била закрита от християнски дейци, тъй като е била езически храм. По време на разкопките входът на пещерата е открит и се установява, че газовете продължават да излизат от земята, обяснява Франческо д'Андрия. Професорът от Университета Саленто в Лече потвърждава и думите на Страбон, като описва как докато хората от екипа му работели, редовно са виждали как птици умират, след като са се приближавали до топлите емисии, излизащи от входа на пещерата.

Д'Андрия разказва, че древните свещеници са продавали птици и малки животни на поклонниците, които те хвърляли в пещерата, за да се убедят сами в смъртоносните й свойства. Археологът обяснява, че новооткритият храм съдържа стъпала, басейн и колони с надписи, посветени на бог Хадес и на неговата племенница - богинята Персефона.

Професор д'Андрия е известен и с това, че преди две години намери гроб в града, за който се предполага, че е на ученика на Исус Христос - Свети Филип.