/ iStock/Getty Images
Американски учени твърдят, че е възможно да съществува неизвестен досега тип коронавирус, който вероятно е причинил редица случаи на пневмония при хора преди няколко години, съобщи ТАСС, позовавайки се на сп. "Сайънс".

Досега бяха известни седем вида коронавируси, заедно с най-новия SARS-CoV-2, който предизвика глобална пандемия. Изследователите от университета на Охайо описват подробно друг вариант, който вероятно е причинил пневмония на осем деца в Малайзия през 2017 г. -2018 г.

Предполага се, че те може да са се заразили от кучета - поне това се доказва от приликите в генома на изследваните вируси.

Индия въведе нов медикамент за лечение на COVID-19

Изследователите изтъкват, че все още не е възможно да се правят окончателни заключения. Те не са сигурни също дали споменатите случаи са причинени от изследвания коронавирус. Също така няма доказателства, че вирусът може да се предава по-нататък между хората.

Освен това досега изследователите са успели да постигнат оцеляването на вируса в кучешките клетки, но не и в човешки.

Подобни проучвания са правени и в университета на Флорида, където учените предполагат, че няколко случая на пневмония в Хаити през 2014-2015 г. са възникнали след инфекция с коронавирус, регистриран преди това при свинете. Смята се обаче, че той не може да се предава сред хората.

Смъртоносна гъбична инфекция засяга все повече преболедували COVID-19 в Индия

Новите коронавируси все още могат да представляват опасност, тъй като те са способни да мутират. И в двата случая учените подчертават, че дори потенциалната вероятност от предаване на коронавируси от домашни любимци на хора предполага необходимостта от ваксиниране на тези животни, в случай че инфекцията се разпространи и мутира.
БТА