/ Gulliver/Getty Images
Рядка, но потенциално смъртоносна гъбична инфекция се развива сред част от пациентите с COVID-19 в Индия, съобщават световните медии.

През понеделник индийските здравни власти съобщиха за над 366 хиляди случая на коронавирус в страната. Пикът беше 400 хиляди случая за ден. Общият брой на починалите достигна 246 хиляди.

Редица медици в Делхи, Махаращра и Гуджарат алармират за пациенти, които са преболедували коронавируса, но са развили рядка, но потенциално смъртоносната гъбична инфекция мукомиркоза, позната още като „черна гъба“.

СЗО: Вариантът Бе.1.617 е в основата на взрива на COVID в Индия

Тя засяга най-често хора, които вече са на медикаментозно лечение за други здравословни проблеми, които отслабват защитните реакции на организма срещу патогени от околната среда. Мукомиркозата може да се окаже фатална, ако не се вземат адекватни медицински мерки навреме.
 
Смъртността от тази гъбична инфекция е около 50%. Смята се, че тя може да се предизвика от кортикостереоиди, използвани за тежко болни от COVID-19 пациенти, които потискат имунната система.

Индия с нов черен рекорд: Над 4 хил. с COVID-19 починаха в рамките на денонощие

Други предпоставки за нелекуван диабет и хора с трансплантации.

Тези данни допълнително усилват натиска върху здравната система в Индия, която и без това е на ръба, след като много лечебни заведения докладват за недостиг на кислород и болнични легла на фона на нарастване на случаите на COVID-19.

Индия е втората най-засегната страна от пандемията – след САЩ.