Турският външен министър иска ЕС да притисне кипърските гърци
Турският външен министър иска ЕС да притисне кипърските гърци / снимка: БГНЕС

Турският външен министър Али Бабаджан прикани Брюксел да засили натиска върху кипърските гърци за бързо решение относно повторното обединяване на гръцката и турската част на Кипър, съобщи АФП. "Европейският съюз трябва да поеме много сериозни отговорности. Това означава, че гръцката част на острова, която днес е част от ЕС, трябва да бъде силно насърчена да пристъпи към трайно и всеобхватно решение", каза Бабаджан.

Нови преговори по съществените аспекти на бъдещата обща държава в Кипър започнаха през септември между кипърския президент Димитрис Христофияс и лидера на кипърските турци Мехмед Али Талят, но напредъкът е твърде бавен при очерталите се различия между двете страни по въпросите за управлението и подялбата на властите. "Ако оставим двамата лидери необезпокоявани в преките им преговори, те ще продължат редовните си срещи, но без ясен график, без крайни срокове и в такъв случай е трудно да очакваме споразумение и трайно и всеобхватно решение", каза Бабаджан.

Той настоя, че "прозорецът за намиране на решение да не остава отворен за неопределено дълго време". Турският външен министър посети Брюксел във връзка с отварянето на две нови преговорни глави с ЕС, с което общият брой отворени глави става 10 от общо 35.

Турция не признава международно признатото правителство на кипърските гърци, като вместо това, е единствената страна признала официално самообявилата се Севернокипърска турска република (СКТР). Анкара не е изпълнила и изискването на ЕС да отвори пристанищата и летищата си за кораби и самолети на кипърските гърци.