Турският премиер критикува отношението към бежанците от страна на Европа
Турският премиер критикува отношението към бежанците от страна на Европа / снимка: БГНЕС

Турският премиер Ахмет Давутоглу разкритикува отношението към бежанците от страна на Европа, която нарече "християнска крепост", предаде Франс прес.

Европейският съюз прие "абсурдно малка част" от бежанците. Турция за сметка на това даде подслон на над 2 милиона души от Сирия и Ирак, създавайки "буферна зона между хаоса и Европа", казва Давутоглу в интервю за броя на германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" в понеделник.

Андрей Райчев: Нашето население уплаши мигрантите

Турският премиер критикува ЕС, че е дал малко пари на страната му за приема на бежанците. Според Давутоглу Европа удобно оставя бежанския проблем на гърба на Турция и се превръща в "християнска крепост".

Един такъв подход влиза в разрез с европейските ценности и Турция, като кандидат за присъединяване към ЕС, не можеше да си представи, че един такъв подход има подкрепата на мнозинството от европейците, отбелязва турският премиер. В същото време Давутоглу призовава европейските държави да отговорят заедно на проблема с имиграцията и изразява готовност Турция да си сътрудничи с "нашите европейски партньори".

Източник: БТА