/ Guliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп председателства вчера първото заседание на кабинета си в пълния му състав и заяви, че неговият екип "ще промени Вашингтон", предаде АП.

Това е първият път, който Тръмп събира ръководителите на всички правителствени служби - близо пет месеца след встъпването си в длъжност. Той използва заседанието, за да похвали администрацията си, а след това изслуша хвалебствия от сътрудниците си.
 
Как Доналд Тръмп ще спасява Америка?

Тръмп изтъкна, че кабинетът му е "толкова активен, колкото това изобщо е възможно". След изказването му всеки от членовете на кабинета каза по няколко думи, хвалейки президента и администрацията. Вицепрезидентът Май Пенс заяви, че за него е върховна чест да бъде вицепрезидент, а шефът на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс благодари на Тръмп за "възможността и благословията" да работи за изпълняване на неговия дневен ред.
 
Министърът на правосъдието Джеф Сешънс, който днес ще бъде разпитван в Сената за срещите си с руския посланик в САЩ, заяви, че работещите в правосъдната система в страната "са ентусиазирани" от идеите на Тръмп. Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че световната общност е разбрала, че САЩ "са се завърнали" на международната сцена, предаде АФП.
 
Заседанието бе предавано пряко по телевизия Фокс. Журналист от вестник "Хъфингтън пост" пише, че Тръмп е поканил висшите служители, за да го обсипят с комплименти и че тази "странна сцена" изглеждала като нещо, случващо се в Северна Корея, защото членовете на кабинета се надпреварвали кой да се изкаже по-ласкаво за шефа си.
 

Guliver/Getty Images


Лидерът на демократичната опозиция в Сената Чък Шумър се присмя на президента, като пусна пародийно видео, в което провежда подобно заседание с екипа си и сътрудниците му го поздравяват за поредната му "перфектна" поява по телевизията и му правят комплименти за новата прическа.
 
Тази седмица Тръмп насочва вниманието на обществеността към възможността повече американци да се включат в икономиката, като започнат работа като обучаващи се на занаят, отбелязва АП. На заседанието президентът заяви, че има "милиони добри работни места, които водят към прекрасна кариера, която не изисква степен след четиригодишно образование".
 

Guliver/Getty Images


Тръмп обеща на две седмици да има пресконференция какво прави администрацията за борба срещу "Ислямска държава", но не отговор на въпрос дали има запис от разговорите си с уволнения шеф на ФБР Джеймс Коми.
БТА