/ getty images
Доналд Тръмп заяви на пресконференция в Белия дом, че големите фармацевтични компании са работили за неговото поражение на президентските избори, задействайки многомилионна рекламна кампания и забавяйки нарочно обявяването на успешните изпитания на ковид-ваксината.

„Големите фармацевтични компании задействаха негативна реклама за милиони долари срещу мен по време на предизборната кампания, която аз спечелих. Ние ще изясним това, аз получих почти 74 милиона гласа. Против нас бяха големите фармацевтични компании, медиите бяха срещу нас, големите технологични компании бяха срещу нас", изтъкна Тръмп, цитиран от ТАСС.

Според него, компанията Pfizer не обяви за успешното тестове на ваксината преди изборите, защото това би увеличило шансовете му за победа.

"Pfizer и другите стигнаха твърде далеч в създаването на ваксина. И ние нямаше да имаме ваксина, ако не бях аз и ако не бих останал още четири години. Защото Управлението за санитарния надзор за качеството на хранителните продукти и медикаменти никога не би могло да направи това, което те направиха, това, което аз ги накарах да направят. Така че Pfizer и другите дори решиха да не извършат оценка на резултатите от изпитанията на своите ваксини, тоест с други думи да не казват, че имат ваксина, изчаквайки да минат изборите”, заяви Тръмп.

По думите му, на фармацевтичните компании не им харесва, че той води политика на намаляване на цените на лекарствата. „Те решиха да забавят това заради това, което аз правя. И всъщност мен това ме устройва, защото, често казано, това, което правя, е твърде важно. Не знам дали някой ще оцени това”, добави президентът

Според него, ако за успешните изпитания на ваксината бе обявено по-рано, това и могло да повлияе на крайните резултатите и да му донесе допълнителни гласове. „Това можеше да се отрази на резултатите”, добави той.
БГНЕС