/ IStock
Трагикомедията „Druk“ на датския режисьор Томас Винтерберг получи главната награда на Европейската филмова академия, спечелвайки наградата „Най-добър филм“.

Победителите бяха обявени в събота вечер. Церемонията тази година заради пандемията на коронавируса се проведе онлайн, съобщава ТАСС. „Druk“ е филм, продуциран в Дания,Нидерландия и Швеция.

Той разказва историята на професор по история, психолог, икономист и учител по физическо възпитание, който решава да тества как ежедневната консумация на алкохол влияе на човек, но скоро губи контрол над експеримента. Томас Винтерберг получи още една награда в категорията "Най-добър режисьор", Мадс Микелсен беше обявен за "Най-добър актьор".

Германката Пола Бер получи наградата за най-добра актриса за ролята си във филма „Ондин“. Сюжетът на работата на германския режисьор Кристиан Пецолд и френските режисьори се основава на адаптацията на стара легенда за русалка, изоставена от земен любовник, след което красивата Ундина завинаги остава във водата. Главната героиня на филма, Ондин Пецолда, работи като гид в съвременен Берлин.

Тя се опитва да се самозабрави в нов романс, но непреодолимо чувство упорито подтиква момичето към желанието да убие неверния си любим и да се самоубие.

Наградата за най-добър сценарий получи Томас Винтерберг и Тобиас Линдхолм („Druk“), „Колектив“ (Румъния, Люксембург), режисиран от Александър Нанау, бе определен за най-добър документален филм. Наградата на Международната федерация на филмовата преса (FIPRESCI) бе присъдена на филма "Слънце" на Карло Сирони, продуциран в Италия и Полша.

Европейската филмова академия със седалище в Берлин е създадена през 1988 година. Според първоначалната идея, тя беше противопоставена на американския „Оскар“ като основната кинематографична награда на обединена Европа.
БГНЕС