/ iStock/Getty Images
Жител на Минесота отгледа тиква с тегло 1066 кг и спечели годишното Световно първенство за най-тежка тиква, организирано близо до Сан Франциско, Калифорния. Наградата от 16 450 долара отиде при 40-годишния Травис Гинджър. Както беше обяснено ABC, размерът на наградата е определен по изчислението 7 долара за килограм тегло.

Травис сподели, че отглежда тикви още от училище, продължавайки работата на баща си. Този път той подходил изключително внимателно към задачата: поливал тиквата по 10 пъти на ден и я наторявал поне два пъти на ден.



Най-важната част от работата паднала върху транспортирането на тиквата от Минесота до Калифорния. "Бях много изнервен, защото всяка неравност по пътя ме караше да се замисля дали плодът ще оцелее. Когато най-накрая беше поставен на кантара, успях да си отдъхна. Беше просто невероятно", каза победителят в състезанието, които традиционно се провежда в САЩ в навечерието на Хелоуин.





Жителят на Минесота участва за първи път в състезанието в Калифорния и веднага го спечели. Американецът обаче не е сигурен, че ще опита отново следващата година. „Вероятно ще трябва да пропусна една година, за да си почина“, обясни той.



В същото време победителят в 47-то състезание в Калифорния изостава далеч от рекордните постижения както в САЩ, така и в света. През 2018 г. в Ню Хемпшир е отгледана тиква с тегло 1134 кг. А световният рекорд достига 1179 кг и е поставен на общоевропейско състезание в Германия през 2016 година.

В САЩ Хелоуин винаги се празнува на 31 октомври, в навечерието на Деня на Вси Светии. Смята се, че този празник е въдворен от имигранти от Ирландия. Той се основава на езическото вярване, че през въпросната нощ душите на мъртвите се връщат в домовете си, за да събират „данък“ под формата на храна.
БГНЕС