/ iStock/Getty Images
Съществува географска точка, където две от най-големите държави в света са на по-малко от 4 километра, но пък на 21 часа разлика, предава Geographyrealm. Става въпрос за Русия и САЩ.

Русия (класирана като най-голямата страна в света с 6 601 670 кв. мили) и Съединените щати ( четвъртата по големина страна в света) са разделени само от това кратко разстояние, но пък времева разликата им е съществена - 21 часа.

На снимките е показана Аляска, американският щат, който е най-близо до Русия и разбира се, Сибир. Най-близката географска точка между границите им се намира в Беринговия проток, разположен в Тихия океан.  

Известни като островите Диомед, тази двойка острови се намират между бреговете на Аляска и средната част на Сибир, която е част от Русия.

Двата острова са известни като Малкия Диомед и Големия Диомед и са разделени от IDL, която е международна граница. Малкият принадлежи на Съединените щати, а Големият Диомед - на Русия. Малкият Диомед е на 0,6 километра международната граница, Големият Диомед е на 1,3 километра западно от IDL.

Разделени са от 21 часа, тъй като IDL разделя двата острова, те също се наричат ​​​​Tomorrow Island и Yesterday Isle. Остров Томорроу (Големия Диомедес) е с 21 часа по-напред от остров Вчера (Малкия Диомедес) през стандартното време, въпреки че някои хора погрешно смятат, че тези два острова са разделени от 23 часа.

Причината за 21-часовата часова разлика е, че Little Diomede е в същата часова зона като континенталната част на Аляска, а Големият Диомед е в часовата зона на Камчатка , която е UTC+12. Така че, по време на стандартно време, това ще бъде -9 -12, което се равнява на 21-часова разлика.
Агенция "Фокус"