/ ThinkStock/Getty Images
Температурите днес в Индия достигнаха 50 градуса, след като обширни части от територията й бяха обхванати от гореща вълна, предаде ДПА.

Индийската метеорологична служба предупреди за опасно гореща вълна в северните щати Утар Прадеш и Раджастан, в западния Махаращра, централния Мадхия Прадеш, както и в източните Бихар и Джаркханд.

Делхи отчете най-горещия си ден за сезона. Температурата в района на столичното летище Палам достигна 47,6 градуса по Целзий, съобщи метеорологичната служба. Най-високата измерена температура пък е била в град Чуру в Раджастан, 50 градуса, допълвa тя.

Частната метеорологична служба "Скаймет" съобщи, че това е бил най-горещият ден в Делхи от 2009 г. Най-големият рекорд е от май 1998 г., когато са измерени 48,4 градуса.

Горещата вълна вероятно ще се задържи до края на седмицата, когато в петък или събота гръмотевични бури ще донесат известно облекчение на засегнатите райони, заяви Индийската метеорологична служба.

Горещата вълна дойде на фона на коронавирусната епидемия в Индия, както и на фона на най-голямото нашествие на скакалци за последните повече от две десетилетия, заплашващо няколко щата, съобщи вестник "Индустан таймс". 

В опасност са културите в най-малко пет щата на Индия, след като постъпиха данни, че в тези райони са забелязани рояци от скакалци.
БТА