/ iStock
Единствената словенска атомна електроцентрала започна превантивно спиране поради теч в защитната сграда на обекта, се казва в изявление на оператора.

"Открит е засилен теч в първичната система в сградата за защита", се казва в изявлението на служителите на централата в Крско, на около 100 км източно от столицата Любляна.

В него се казва, че течът не е имал последици за служителите, жителите и околната среда.

"Спирането е необходимо, за да се определи точният източник на теча и необходимите мерки за отстраняването му", се допълва в изявлението.

Последното превантивно спиране на централата в Крско беше през 2020 г. след земетресение, което разтърси съседна Хърватия и уби седем души.

В експлоатация от 1983 г., 700-мегаватовият реактор в централата осигурява около 20% от нуждите от електроенергия на Словения и около 15% от нуждите на Хърватия, която е съсобственик на централата.

Първоначално той трябваше да бъде изключен през 2023 г., но двете страни се споразумяха да удължат живота му с 30 години.

Словенските власти обмислят и изграждането на втори реактор на площадката, въпреки опасенията относно остарелите ѝ структури и рисковете от сеизмичната активност в региона.
БГНЕС