/ ThinkStock/Getty Images
Тази зима е най-топлата в Европа, откакто се правят измервания, като климатичната криза вероятно е повишила температурите, съобщи в. "Гардиън".

Средната температура за декември, януари и февруари е била с 1,4 градуса Целзий над предишния зимен рекорд, поставен през 2015 г. - 2016 г. Регионалните климатични рекорди обикновено се подобряват с по-малко от градус. Тази зима в Европа е била с 3,4 градуса по-топла от средното за периода от 1981 г. до 2010 г. Данните на службата на ЕС по климатичните промени "Коперник" са от 1855 г.

Тази зима в Русия е била най-топлата, откакто се водят наблюдения

Необичайно топлата зима доведе до провал в производството на ледено вино в Германия и внасянето на сняг за спортни състезания в Швеция и Русия. Във финландската столица Хелзинки средната температура за януари и февруари е с над 6 градуса по-висока от средната за периода 1981 г. - 2010 г. Във Великобритания сериозните наводнения вероятно са се влошили от по-високите температури, както през 2015 г.

"Макар и тази зима да беше истинско екстремно явление, вероятно тези явления са засилени от тенденцията за глобално затопляне - каза Карло Буонтемпо, директор на службата на ЕС климатичните промени "Коперник". - Подобна топла зима е смущаваща, но не представлява климатична тенденция. Сезонните температури, особено извън тропиците, варират значително от година на година".

В месеца на пролетта с температури от 5 до 25 градуса, в планините - до минус 8

Въпреки това специалистите очакват глобалното затопляне да увеличи екстремните температури и това продължава по целия свят. Австралия отбеляза второто най-топло лято, откакто се води статистика. Само миналогодишното е било по-горещо.

В Антарктида температурата за първи път надхвърли 20 градуса Целзий през февруари, почти с един градус повече от предишния рекорд от 1982 г.

В света 2019 г. беше втората най-топла, а предишните пет и предишните десет години - най-топлите от 150 години.
БТА