Таро Асо e първият чуждестранен гост на Обама в Белия дом
Таро Асо e първият чуждестранен гост на Обама в Белия дом / снимка: БГНЕС

Японският премиер Таро Асо спечели честта да бъде първият чуждестранен ръководител, който ще посети Белият дом на Барак Обама във вторник докато новата администрация се опитва да намали притесненията на ключовите си съюзници. Ръководителите на двете най-големи световни икономики се очаква да разгледат начини за борба с влошаващата се световна икономическа криза по време на нов тур кръвопускане на стоковите борси.

 

Експерти са на мнение, че поканата на Обама към Асо е до голяма степен символична – предназначена да намали притесненията в Страната на изгряващото слънце, че САЩ гледа на дългогодишния си съюзник в светлината на бързия растеж на Китай.

 

Посещението идва в момент, когато Асо се сблъсква с нерадостни проучвания на общественото мнение и нарастващи спекулации, че скоро той ще трябва да свика високо-рискови общи избори. Но експерти заявяват, че поканата е повече проява на ангажимента от страна на САЩ към Япония, а не персонално към Асо. Той ще посети Вашингтон седмица преди близкия съюзник, британският премиер Гордън Браун да проведе разговори в Белия дом и само часове преди първото обръщение на Обама на съвместно заседание на двете камари на Американския конгрес, пише БГНЕС.