Талибаните заплашват да убият германските си заложници
Талибаните заплашват да убият германските си заложници / БГНЕС
Талибаните дадоха срок до днес на обяд местно време /07.30 ч. по Гринуич/ на афганистанското правителство да започне преговори с тях за съдбата на двамата отвлечени германци и заплашват, че в противен случай ще ги убият, заяви талибански говорител, цитиран от Франс прес.

"Ултиматумът изтича днес на обяд. Ако афганистанското и германското правителство не отговорят на исканията ни, ще вземем решението да убием заложниците", заяви Юсуф Ахмади. В замяна на освобождаването на двамата германци талибаните искат да бъдат изтеглени разположените в Афганистан 3000 германски войници и освобождаването на всички намиращи се в афганистански затвори талибани, информира БТА.

Колкото до отвлечените в четвъртък 18 южнокорейски евангелисти, още не сме взели решение за тяхната съдба, добави говорителят на талибаните.

По-рано днес южнокорейският външен министър Сон Мин-сун обяви, че Сеул планира да изтегли войските си от Афганистан до края на тази година, както е предвидено по график, защото технически няма как това да стане по-рано. Сон Мин-сун уточни, че тази сутрин в Кабул ще пристигне южнокорейска делегация, която да преговаря за освобождаването на заложниците. Сеул не потвърждава информацията, че талибаните са поискали изтеглянето на южнокорейския контингент от Афганистан в замяна на освобождаването на осемнайсетте си заложници от Република Корея.