Талибаните твърдят, че са убили петима афганистански заложници
Талибаните твърдят, че са убили петима афганистански заложници / netinfo

Талибаните съобщиха, че са убили петимата афганистанци, които отвлякоха заедно с двама германци в южната провинция Вардак в сряда. Те освен това дадоха краен срок на афганистанското и южнокорейското правителство да се съгласят до 19 ч. утре местно време /15.30 ч. по Гриниуч/ всеки от 22-ата им южнокорейски заложници да бъде разменен срещу един талибански затворник, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Говорителят на талибаните Кари Юсуф Ахмади заяви по-рано, че ислямисткото движение е екзекутирало тази сутрин двамата германци, след като страната им и афганистанските власти не са изпълнили поставените им условия - германският контингент в Афганистан да бъде изтеглен, а всички талибани, държани в местни затвори - освободени. Според афганистанското министерство на външните работи обаче единият от заложниците е починал от сърдечен удар, а другият е жив. Това хвърля съмнение върху твърденията на Ахмади, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано говорителят на талибаните заяви, че и южнокорейците ще бъдат убити, ако страната им не изтегли 220-членния си контингент в Афганистан. След това той промени искането и уточни, че талибаните държат за заложници 22, а не 18 южнокорейци, както твърдяха досега.

Южнокорейците бяха похитени в четвъртък в южната провинция Газни. Това е най-голямото единично отвличане на чужденци в Афганистан от свалянето на режима на талибаните от силите на международната коалиция в края на 2001 г.

Високопоставен южнокорейски представител съобщи, че страната му поддържа контакт с ислямисткото движение.

Президентът Но Му-хен призова талибаните да освободят сънародниците му. Според Но похитените южнокорейци са двайсет и рима.