Талабани заминал за Йордания за медицински прегледи
Талабани заминал за Йордания за медицински прегледи / снимка: BGNES
Иракският президент Джалал Талабани бил в безсъзнание, когато линейката го докарала в болницата в Сулеймания, заяви лекар от болницата в града, цитиран от Асошиейтед прес.

"След като състоянието му се стабилизира, докторите го посъветваха да отиде в Йордания за пълен медицински преглед", добави лекарят, пожелал анонимност.

Талабани има бъбречно заболяване и е прекарал два часа в болница в Сулеймания, преди да бъде откаран със самолет за медицински прегледи в Йордания, съобщи високопоставен представител на президентската партия Патриотичен съюз на Кюрдистан (ПСК), цитиран от АФП.

Според представителя на ПСК нивото на уреята на президента било много високо и той заминал за Аман директно от летището в Сулеймания.

По-рано иракският заместник министър-председател Бархам Салех заяви пред Ройтерс, че кръвното налягане на Талабани е паднало и той е откаран със самолет в Йордания за медицински прегледи в специализирана болница. Салех посочи, че Талабани е бил на крака и отишъл на среща с най-близките си сътрудници малко преди да замине за Йордания, уточнява АП.

Състоянието на 73-годишния държавен глава не е тревожно, съобщи в комюнике иракското президентство.