тайфун
тайфун / iStock/Getty Images
Тайфунът Муйфа е отслабнал до тропическа буря, съобщиха китайски метеоролози, но въпреки това ще донесе дъждове и наводнения в няколко крайбрежни провинции, докато се движи на север, съобщи Ройтерс.

Дванадесетият циклон за годината - който според местни медии е най-силният за последните 10 години, засегнал делтата на река Яндзъ - стигна до брега снощи в близост до Шанхай. Превантивно бяха евакуирани един милион души, бяха отменени полети, спря работата на пристанищата и нямаше много съобщения за щети. Потребители на китайската социална мрежа Вейбо обаче публикуваха изкоренени дървета и пътища, покрити с обрулени листа.

Тропическата буря Муйфа се придвижва на северозапад със скорост от 20-30 км/ч, като се очаква да премине покрай източния бряг на провинция Цзянсу и да прекоси полуостров Шандун, съобщава Китайската метеорологична служба. В североизточната част на провинция Цзянсу, централната и източна част на Шандун и Ляонин, както и в югоизточната провинция Цзилин се очакват проливни дъждове. В някои райони валежите може да са от 30 до 60 мм на час, на места - до 70 мм. Метеоролозите в някои провинции предупредиха за опасност от внезапни наводнения край реки, както и за опасност от свличане на земни маси.
БТА