/ БГНЕС
Осемнадесет души загинаха в Китай при свлачище, предизвикано от силен тайфун, а 14 са в неизвестност, съобщи Китайската централна телевизия, цитирана от Ройтерс.
 
Тайфунът Лекима достигна сушата рано тази сутрин в източната провинция Чжъцзян с максимална скорост на ветровете от 187 км/ч. Силата му намаля и той вече не влиза в категорията "супертайфун", посочи информационната агенция Синхуа.
 
Хиляди полети са отменени в Източен Китай по информация на китайския регулатор на гражданското въздухоплаване, включително повечето полети на двете основни летища в Шанхай.

Тайфунът Лекима
БГНЕС

Метеорологичната служба обяви оранжев код за опасно време. Вчера бе в сила най-високия червен код, когато бурята доведе до отмяна на полети и затваряне на търговски обекти в Тайван.
 
Бурята се придвижва с 15 км/ч на север и постепенно отслабва.
 
Силни ветрове и проливен дъжд имаше днес следобед в Шанхай.
 
Близо 200 влака, преминаващи през град Цзинан в провинция Шандун, са спрени до понеделник.
 
Над 250 000 жители на Шанхай и 800 000 в провинция Чжъцзян бяха евакуирани заради тайфуна. Общо 2,72 милиона домакинства в Чжъцзян са без ток, тъй като силният вятър и дъждът събориха електропроводи.
 
Около 200 къщи в 6 града в провинцията са срутени, а 66 300 хектара земеделска земя са унищожени.
 

Според прогнозите стихията ще достигне провинция Цзянсу утре рано сутринта, ще се отклони към Жълто море, след което ще продължи на север и отново ще влезе на сушата в провинция Шандун.
 
Търговските предприятия, разположени край брега в Чжъцзян, са затворени.
 
Министерството за управление при кризи предупреди за опасност от пожари, експлозии и изтичане на отровни газове в химическите заводи и петролните рафинерии.
БТА