/ iStock/Getty Images
Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (СЗО) и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията са подготвили доклад за ситуацията с туберкулозата в Европейския и Централноазиатския регион на СЗО. В него се казва ,че въпреки общото снижаване на присъствието на това заболяване, едва ли ще бъде постигната целта за неговото изкореняване до 2030 г., съобщават световните агенции.

Туберкулозата си остава сериозна заплаха за общественото здраве, като се нарежда на второ място след ЦОЖИД-19 по фатални инфекциозни заболявания в споменатите региони.

През 2019 година са били регистрирани 246 000 случая, с 13 000 по-малко от 2018 година.

Нова опасна пандемия от супербактерии заплашва света


В споменатите региони успехите в борбата с туберкулозата са значително под целите, поставени от СЗО. Мащабното прекъсване в работата на протитуберкулозните служби заради пандемията от COVID-19 още повече затруднява изкореняването на заболяването.

В документа се отбелязва, че в периода 2015-2019 година присъствието на ТБ се е съкратило с 19% в сравнение с предишни период. В годините 2018-2019 смъртността от туберкулоза се е понижила с 9,4%.
 


През 2019 г. в Европейския регион на СЗО от тази болест са починали около 20 хиляди души., което е 2,2 смъртни случая на 100 хиляди души. Този регион включва 53 страни, от Исландия до Узбекистан, включително Русия и Турция. Около 83 процента от заболяванията се регистрират в 18 страни - Армения, Азербайджан, Беларус, България, Естония, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Латвия, Литва,Молдова, Румъния, Русия, Тадзжикистан, Турция, Туркмения, Украйна и Узбекистан.
БТА