Сърбия за пръв път ще плати компенсации заради жертви на войната в Косово
Сърбия за пръв път ще плати компенсации заради жертви на войната в Косово / sxc.hu

Сръбски съд за пръв път нареди държавата да изплати компенсации на семействата на жертви на войната в Косово, пише АФП.

„Съдът нареди Република Сърбия да плати 25,9 милиона динари (210 000 евро) на 24 родственици на 14 жертви", заявиха от Хуманитарния правен център, неправителствена организация, която представлява жертвите.

От центъра все пак са решили да обжалват решението, като желанието им е „размера на компенсациите да се доближава до стандартите на Европейският съд за правата на човека".

Правните защитници на сръбската държава също ще обжалват решението, заявиха техни представители за АФП.

Компенсациите са за конкретен момент от войната в Косово, при който петима сръбски полицаи, част от специалния отряд „Скорпионите", убиват 14 етнически албанци, сред които жени и деца. Те раняват още петима, като действието се разиграва в косовския град Подуйево на 28 март 1999 година.

Всеки от петимата извършители беше осъден на до 20 години затвор.

Клането в Подуйево е извършено по време на 11-седмичните бомбардировки на НАТО в Сърбия, целящи да спрат действията на местните сили за сигурност срещу албанските сепаратисти в Косово.

По време на войната през 1998-1999 година загинаха 13 000 души, повечето от които етнически албанци. След нея Косово беше поставено под управлението на администрация на ООН. През 2008 г. бившата сръбска провинция обяви независимостта си, която не е призната от Белград.

Преди конфликта в Косово, „Скорпионите" са взимали участие в боевете в Хърватия и Босна.

Други 4 членове на полицейския отряд бяха осъдени на до 20 години затвор за участието си в клането в Сребреница през 1995 година. Там сръбски части убиват 8000 момчета и мъже, босненски мюсюлмани.

Източник: БГНЕС