Сърбия става кандидат за ЕС през 2009-та, прогнозира Тадич
Сърбия става кандидат за ЕС през 2009-та, прогнозира Тадич / DarikNews

Сърбия може да получи статут на страна кандидат за пълноправно членство в Европейския съюз още в средата на 2009-та година. Това казва в интервю за днешния брой на сръбския вестник "Блиц" президентът на Сърбия Борис Тадич. "Трябва да положим големи усилия и да се качим на същия влак с Хърватия когато става дума за европейската интеграция. Сърбия няма да се откаже от това, но трябва да се имат предвид и политическите процеси в самия ЕС", казва още Тадич, който през изминалата седмица имаше срещи в Брюксел с ръководителите на Европейската комисия.

Според неговите анализи, с много усилия, страната може да получи статут на страна кандидат през първата половина на 2009, но тази цел е по-реално да се осъществи в средата на същата година. "За нас е от жизненоважно значение да съкратим тези срокове. Ако съкратим сроковете за преговори ние ще намалим и пътя до ЕС. Целта е да наваксаме всички пропуснати възможности през изминалите осем години, което е трудна задача", казва още Тадич.

На въпрос дали очаква промяна в политиката на САЩ сръбският президент отговаря, че там в момента е външният министър Вук Йеремич, който ще разговаря с официалните власти. "Ние ще изложим нашата позиция за Косово, за запазването на териториалната цялост на страната, за мисията на ЕУЛЕКС и инициативата пред Общото събрание на ООН. Съвсем открито ще представим нашите позиции пред американските си партньори", добави Тадич.