/ ThinkStock/Getty Images
От 1 януари 2018 г. Сърбия въвежда „отворена система” за плащане на пътни такси за автомобилите, преминаващи по новооткрития участък на автомагистралата между градовете Димитровград и Ниш, съобщават от Външно министерство. Това означава, че таксата ще бъде заплащана само от автомобилите, идващи от България и пътуващи към Ниш, както и в обратна посока.
 
Таксата за леки автомобили в една посока ще бъде 190 сръбски динара (около 1,60 евро). Микробусите ще плащат 280 динара (около 2,40 евро), автобусите – 500 динара (4,70 евро), а товарните автомобили – по 1120 динара (около 9,50 евро).
 
Този начин на плащане ще важи до пълното завършване на южното и източното разклонение на Коридор 10, когато ще се въведе „затворена система” на плащане.
 
Таксите може да се платят в брой в левове и в евро, както и с банкова карта.
 
От Външно министерство предупреждават тези, които ще пътуват през Сърбия по време на коледните и новогодишни празници, че трафикът от Западна Европа към България по това време е много интензивен. 
 
Информация за актуалната пътна обстановка и трафика в Сърбия може да бъде получена на гранично контролните пропускателни пунктове в страната, както и от страницата на Автомобилния съюз на Сърбия.