Свинеферма вероятно е огнището на новия грип в Мексико
Свинеферма вероятно е огнището на новия грип в Мексико / снимка: БГНЕС

Открито е предполагаемото огнище на свинския грип в Мексико, съобщиха експерти от Световната здравна организация /СЗО/, цитирани от ИТАР-ТАСС. По данни на СЗО това е селището Ла Глория в щата Веракрус. Тук се намира една от най-големите ферми за свине в света, в която се отглеждат до 1 милион животни. Жителите на селището от февруари се оплакват от лошата миризма, която се носи от комплекса, а също от рязкото увеличаване на броя на мухите. Извършени през последните дни анализи са показали, че свинефермата в Ла Глория може да е мястото, където се е появил вирусът-мутант на свинския грип.

 

По-рано жителите на мексиканския град Ла Глория в крайбрежния щат Веракрус обявиха, че епидемията от свински грип е започнала от техния град, въпреки че здравните служители не са на същото мнение, предаде Асошиейтед прес. Над 450 жители на общността твърдят, че страдат от респираторни проблеми от зараза, разпространена от свински отпадъци от намиращите се в близост свиневъдни ферми, притежавани отчасти от американска компания.

   

Още в края на март близо една шеста от жителите на града с население 3000 души започнали да страдат от тежки респираторни инфекции, които според тях са пряко свързани с фермата, разположена на 9 км на север от града. Местни здравни служители и министърът на здравеопазването Хосе Анхел Кордоба отхвърлиха твърденията, че свинският грип може да е започнал в Ла Глория.