Световният бизнес елит се събира в Давос
Световният бизнес елит се събира в Давос / netinfo

В Давос започва световната икономическа среща, която се провежда за 38-ми път. На форума ще присъстват над 2500 гости от 88 страни, като почти половината от тях са мениджъри на световни концерни.

Никога досега световният бизнес елит не е бил толкова силно представен на срещата през изминалите 38 години, заявява с гордост създателят и председател на конференцията – швейцарският предприемач Клаус Шваб.

На срещата ще присъстват както бившият премиер на Великобритания Тони Блеър и бившият външен министър на Съединените щати Хенри Кисинджър, така и 25-ма духовни водачи. Парите, които се събират от всеки посетител, се равняват на десетки хиляди евро такса за присъствие и участие.

През 2007 година са събрани над 70 милиона евро, които са инвестирани wразвитие на нови инициативи на Давос, както и за създаване на онлайн платформа (като Facebook и MySpace), предназначена за заседаване и дискусии на Големите в икономиката, както и за кризисни случаи.

Като при всяко друго събитие от подобен ранг, силно застъпени са и проявите на антиглобалисти и активисти, макар и достъпът им, за разлика от срещата на Г-8 в Хайлигендам, този път да е почти стопроцентово ограничен. Сред темите на 234-те отделни мероприятия ще бъдат унищожаването на природата, подкрепата на Африка, иновацията и на последно място, но не и по важност икономическата криза.

Световната икономическа среща в Давос всъщност се превърна в Кризисна конференция. Курсовете на акциите колабират, борсите се сриват, рецесия и кредитна криза застрашава САЩ, а банките продължават да са на загуба.

В интервю за списание Spiegel Клаус Шваб обяснява как е настъпила кризата - причината за светкавично развилата се финансова криза е не толкова неконтролируемото раздаване на кредити на ненадеждни длъжници, колкото липсата на прозрачност в поемането на редица рискове от страна на банките, които никога не са предвиждали, че резултатът ще е критичен. Решението, според Шваб, е прозрачност във финансовата система в световен мащаб.

Надеждата от тазгодишната конференция в Давос е, не че светът ще стане по-добро място за живеене. Надеждата е, че заключителният концерт на британския диригент Бенджамин Зандер в неделя ще даде края на среща, която ще накара присъстващите да се замислят за действията си и най-близкото бъдеще.