/ iStock/Getty Images
В условията на пандемия от коронавирус американски учени предложиха метод за бързо и ефективно обеззаразяване на повърхности с помощта на студена атмосферна плазма. Описание на разработката е публикувано в списание „ Physics of Fluids“.

Студената атмосферна плазма е йонизиран газ с температура, близка до стайната. Тя е доказала своята ефективност в медицината при лечение на рак, заздравяването на рани, в стоматологията, както и при процедури за дезинфекция на всякакви повърхности, включително храна.

Доказано е, че потокът от атмосферна плазма унищожава много патогенни микроорганизми, но досега не беше известно как реагира на него новият коронавирус SARS-CoV-2.

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис създадоха с помощта на 3D – принтер апарат за разпръскване на течности под налягане и и тестваха действието му върху различни повърхности, обработени с култури със SARS-CoV-2.

Резултатите показаха, че върху метал, пластмаса, картон и кожа – материалите, върху които коронавирусът оцелява няколко часа, патогенът е разрушен напълно за по-малко от 3 минути. По-голямата част от вируса е била унищожена за 30 секунди. За същото това време с помощта на новия метод учените успели да обеззаразят медицински маски.

Авторите на разработката смятат, че новата технология ще помогне във възможно най-кратки срокове да бъде създадено компактно устройство за обработка на повърхности против коронавирус, което ще бъде по-ефективно и безопасно, отколкото използваните в момента химически препарати. Широкото използване на такива апарати ще направи пробив в борбата срещу разпространението на COVID-19.

За разлика от технологичните плазми с ниско и високо налягане, за чието генериране са необходими специални камери и помпи, атмосферната плазма не се нуждае от скъпо оборудване. Този фактор намалява значително цената на новия метод и увеличава неговата надеждност. 
БГНЕС