Страните от ЕС не се споразумяха за доставки на оръжия за сирийските бунтовници
Страните от ЕС не се споразумяха за доставки на оръжия за сирийските бунтовници / снимки: Reuters

Страните от Европейския съюз отново не успяха да постигнат споразумение по въпроса за евентуалното отменяне на оръжейното ембарго срещу Сирия що се отнася до неговото прилагане към бунтовниците, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на президента на ЕС Херман ван Ромпой.

Той съобщи след днешната среща в Брюксел държавните и правителствените ръководители на 27-те, че няма консенсус по въпроса. Лидерите от ЕС са поръчали на министрите на външните работи на страните членки да обсъдят евентуалното доставяне на оръжия за сирийските бунтовници на следващата си среща, планирана за 27 май.

Великобритания, поддържана от Франция, настоява за вдигане на оръжейното ембарго за сирийските бунтовници до края на този месец. Редица водещи държави от ЕС, сред които Германия, Швеция и Австрия, обаче са против, отбелязва БТА.

През март Европейският съюз удължи действието на своето оръжейно ембарго срещу Сирия с три месеца до 1 юни. 40 сирийски войници и бойци от проправителствени милиции, както и 14 бунтовници, са били убити днес в сражения в северозападната провинция Идлиб, предаде АФП, като се позова на проопозиционна група.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че бунтовниците са успели да превземат армейски лагер край градчето Найраб след двуседмични интензивни боеве. Центърът определи въпросния лагер като една от най-важните позиции на сирийския режим в Идлиб.