/ БГНЕС
Екстремистите нападнали военна база
Членове на ислямистката въоръжена групировка "Аш Шабаб" убиха днес най-малко 12 сомалийски войници и закратко установиха контрол върху военна база югозападно от Могадишу, предаде Ройтерс, като се позова на полицията.

Отначало атентатор-самоубиец се е взривил в базата "Ес Салини", след което въоръжени мъже са я щурмували и закратко са я държали под окупация. Пристигналите подкрепления от сомалийската армия върнали контрола върху базата.

Сомалийската ислямистка групировка "Аш Шабаб" пое отговорността за кървавия атентат в Могадишу

Нападателите обаче успели междувременно да изнесат муниции и оръжия, включително със зенитни оръдия, инсталирани на пикапи, казаха от полицията. По данни на военните в базата са били убити 12 войници, а командирът й е бил ранен.
 

Лидери на "Аш Шабаб" в Сомалия са убити при атаки с дронове

Говорител на "Аш Шабаб" пое отговорност за нападенията. По думите му бойците на групировката са убили 15 правителствени войници, откраднали са два пикапа с противовъздушни оръдия и са унищожили други четири превозни средства.

От повече от десетилетие "Аш Шабаб" воюва с подкрепяното от ООН правителство с цел да установи в Сомалия режим на шериата, припомни Ройтерс.
БТА