Сняг и лед сковаха Европа, на летищата настъпи хаос
Сняг и лед сковаха Европа, на летищата настъпи хаос / снимка: Reuters

Леден студ скова Северна Европа и обърка полетите от летищата във Великобритания, Франция, Ирландия и Холандия, съобщи Би Би Си. Много полети бяха забавени или отменени на летищата "Орли" в Париж, "Схипхол" край Амстердам, както и на летищата в Дъблин и Великобритания.

Влак на компанията "Евростар" заседна за два часа в тунела под Ламанш. Впоследствие той достигна Великобритания. Четири други влака на "Евростар" така и не заминаха.

Най-малко девет бездомници на възраст между 42 и 62 години умряха от студ в Германия. На много места в страната температурата падна под минус 10 градуса по Целзий. Запасите от пясък и смес за почистване на снега по пътищата са на привършване в много части на Германия. В Северен Рейн-Вестфалия два влака дерайлираха в два поредни дни, предизвиквайки хаос в разписанието на железопътния транспорт. Много пътувания бяха забавени или отменени, обобщава БТА.

В Ирландия летището в Дъблин е отворено, но това в Нок отмени полетите. Всички пътища към Дъблин са силно заледени, а стотици училища в Ирландия обявиха снежна ваканция. Обилният снеговалеж снощи предизвика големи задръствания в Амстердам и Харлем. В засегнатите райони се движеха по-малко от обичайния брой автобуси.

В Хемаван, в далечния северен край на Швеция, през нощта температурата достигна нова рекордна стойност за тази година - минус 40,8 градуса по Целзий. Арктическият студ скова и централната част на Швеция, където живакът в термометрите се движеше межди минус 30 и минус 40 градуса - най-ниската температура от средата на 80-те години.

Броят на жертвите на студа в Полша достигна 122-ма души, повечето от които бездомни. В източната част на страната армията изгради понтонни мостове, след като наводнение и поледица разделиха местно село на две.