/ iStock
Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) поиска от съда да забрани "незабавно" американския технологичен гигант Meta, обвинявайки го, че е работил срещу интересите на Москва по време на нейната "специална военна операция" в Украйна.

Съдът разглежда искането на прокуратурата да обяви Meta - компанията майка на Facebook, Instagram и WhatsApp, за "екстремистка" организация и да я забрани.

Този ход е част от мащабните усилия на Москва да наложи строг контрол върху достъпа на руските граждани до информация за конфликта в Украйна.

"Дейността на организацията Meta е насочена срещу Русия и нейните въоръжени сили", заяви пред Тверския районен съд в Москва представителят на ФСБ Игор Ковалевски.

"Ние молим (съда) да забрани дейността на Meta и да я задължи да изпълни това решение незабавно", каза той.

След като на 24 февруари президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна, властите в Русия блокираха достъпа до Facebook и Instagram, както и до Twitter.

На 10 март Meta обяви, че платформите ще разрешават изявления като "смърт на руските нашественици", но не и достоверни заплахи срещу цивилни граждани.

По-късно обаче президентът по глобалните въпроси на Meta Ник Клег заяви, че по-свободните правила ще се прилагат само за хора, които публикуват от вътрешността на Украйна.

В съда представител на Meta заяви, че "след обществения дебат" компанията вече е променила политиката си и смята, че "русофобията и призивите за насилие срещу руски граждани са неприемливи".

Следственият комитет за разследване на тежки престъпления на Русия заяви, че започва проверка "поради незаконни призиви за убийство на руски граждани от страна на служители на американската компания Meta ".

Главната прокуратура поиска интернет гигантът да бъде обявен за "екстремистки".

Meta може да се похвали с милиарди потребители в световен мащаб в своите приложения.

Facebook и Instagram са широко използвани в Русия, като последната е най-популярната социална медийна платформа сред младите руснаци.

За голям брой малки руски предприятия Instagram беше ключова платформа за реклама, обработка на продажби и комуникация с клиенти.

Twitter и Facebook са недостъпни в Русия от началото на март, а Instagram беше блокиран в страната преди седмица.
БГНЕС