В чужбина те изкарват по-високи възнаграждения
След 7 седмици в плен, Уичян Темт се завръща у дома в Тайланд. Той започнал работа във ферма за авокадо в Израел, дни преди атаката на „Хамас”. Сред жертвите са и 39 тайландски работници, мигранти от най-бедните райони в Тайланд, попаднали в капана на войната. Темт се завръща в родината си заедно с други 23 тайландци, пуснати на свобода след споразумението между Израел и „Хамас”. 9 други тогава обаче остават в плен.

„Имах най-топлото посрещане от всички. Близки идват да ме видят всеки ден, откакто се завърнах. Съпругата ми разказа, че са следили новините, нямах идея какво се случва, след като не бях виждал дневна светлина от близо 2 месеца”, разказа Уичян пред Voice of America.

Над 30 000 тайландци работя в Израел преди ескалацията на конфликта. Сега Уичян е решен да се върне обратно, когато това е възможно, за да помогне на семейството си за по-добър живот. “Имам 6 месеца, в които да се възстановя от случилото се, а ако в това време боевете спрат, ще изпратя запитване да се върна отново. Работих едва 6 дни”, казва Уичян. Той е израснал в региона Исан в Тайланд, където основно се отглежда ориз, а възнаграждението е около 10 долара на ден. В Израел за труда си тайландските работници изкарват по около 1700 долара на месец. Така хората с по-ниско образование могат да осигурят жилище и образование за децата си в Тайланд, но и са изправени пред дилема: да останат бедни в родината си или да рискуват живота си в чужбина”, допълва Voice of America.
Voice of America (VOA)/NOVA