В Тайланд арестуваха член на Хизбула след получени сигнали от САЩ и Израел
В Тайланд арестуваха член на Хизбула след получени сигнали от САЩ и Израел / снимка: БГНЕС, архив

Властите в Тайланд задържаха ливанец, заподозрян в подготовка на терористичен акт, предаде Ройтерс. Арестът е бил извършен след като властите били предупредени от израелското посолство в Банкок, че в страната може да са проникнали арабски терористи. Според полицейски източник, цитиран от агенцията, арестуваният бил член на ливанската ислямистка групировка Хизбула.

По-рано посолството на САЩ в Тайланд предупреди за възможни атаки от страна на чуждестранни терористи на туристически обекти в столицата Банкок, предаде Франс прес.

"Това послание предупреждава американските граждани в Тайланд, че е възможно чуждестранни терористи да планират в този момент да извършат атаки срещу туристически зони в Банкок в близко бъдеще", посочва дипломатическото представителство на своя сайт. То предупреждава гражданите на САЩ в Тайланд да бъдат много бдителни на обществените места и да сигнализират на властите за всеки изоставен пакет, допълва БТА.

Най-южната част на Тайланд, която е населена предимно с мюсюлмани, редовно става арена на бомбени нападения и престрелки. Насилието, свързани с местно бунтовническо движение, причини смъртта на близо 5000 души от 2004 година, но досега нито е взимало на мушка граждани на западни държави, нито е извършвало атаки извън региона.