/ Thinkstock/Getty Images
Системата за подаване на кислород на Международната космическа станция /МКС/ "Електрон-ВМ" работи нормално, съобщи пресслужбата на руското космическо ведомство, цитирана от ТАСС.

"В съответствие с работния план беше изключена и отново включена системата "Електрон-ВМ". Оборудването работи нормално", отбелязват от Роскосмос.

По-рано космонавтът Сергей Рижиков беше доложил в Центъра за управление на полетите, че вчера към 17:18 часа българско време, се е получил отказ на системата "Електрон".

Изключи климатичната система в Международната космическа станция

Системата за подаване на кислород беше излязла от строя през месец октомври. В края на същия месец екипажът на станцията под ръководството на главната оперативна група за управление разглоби системата и потърси неизправностите. По време на ремонтните работи подаването на въздуха беше прехвърлено на дублиращата система, която се намира на американския сегмент. По-късно, пресслужбата на Роскосмос съобщи, че работата на "Електрон-ВМ" е възстановена. През месец декември тя отново излезе от строя.

Системата е предназначена за подаване на въздух в МКС, като тя е способна да изработва от 25 до 160 литра кислород за час и допълнително от 50 до 320 литра водород за час.
БТА