Сирийски военни застреляли четирима студенти в общежитие в Алепо
Сирийски военни застреляли четирима студенти в общежитие в Алепо / снимка: Reuters

Сирийски сили за сигурност са нахлули в университетско общежитие в северния град Алепо след антиправителствени протести в студентския град. Най-малко четирима студенти са убити, а 28 са пострадали от сълзотворен газ и бойни муниции. Около 200 души са арестувани, съобщиха активисти и опозиционни групи, цитирани от ДПА и Асошиейтед прес.

Близо 1500 студенти протестирали късно снощи в студентското градче близо до главната сграда на университета, когато сили за сигурност и лоялни на режима въоръжени лица нахлули в общежитията, като използвали сълзотворен газ и бойни муниции, за да ги разпръснат.

Очевидец съобщи, че настъпила паника и хаос. Студентите се опитали да се скрият в стаите си, но били последвани от силите за сигурност, бити и арестувани. Акцията продължила до сутринта. Чувала се спорадична стрелба, пише БТА.

Алепо, който е вторият по големи град в Сирия, до голяма степен остана встрани от насилието, обхванало други сирийски градове, но студентите от университета почти всеки ден протестират с призив режимът на Башар Асад да се оттегли, припомня АП.

Терористите в Сирия се опитват да нарушат електроснабдяването, създават оръжейни складове и тайни болници, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на източници в руската столица. Вредите, нанесени от терористите на електромрежата, се изчисляват на над 10 млн. сирийски фунта.

В провинциите Хама и Дейр аз Зур е спрян антомобил, превозващ огромно количество оръжия - гранатомети,картечници, ръчни гранати, апарати за сателитна връзка и други.