Австралия
Австралия / БТА
Източното крайбрежие на Австралия е обхваното от силни дъждове, наложили да бъдат издадени множество заповеди за евакуация и призиви на властите към хората в Сидни да си останат у дома на фона на потенциално опасните за живота наводнения, предаде Ройтерс.

По по-голямата част от крайбрежието на щата Нов Южен Уелс (НЮУ), в който живее около една трета от 25-милионното население на Австралия, през този месец бяха отчетени рекордни валежи, а според метеорологичните прогнози силните дъждове ще продължат и през остатъка от уикенда.

"Въпросът не е само в общото валежно количество, но и в това колко бързо и силно вали дъждът", каза на излъчен по телевизията брифинг Агата Имелска, старши климатолог в Метеорологичната служба.
 


"Затова днес просто наистина приканваме обществеността, че сега е моментът да предприеме онова мощно защитно действие да си остане у дома и в безопасност."

Телевизионни кадри показаха наводнени улици в щата, хора, които карат каяк по улиците, вода, стигаща до нивото на прозорците на къщите, и преливащи реки. Видеоклип, качен в социалните мрежи и излъчен по местна телевизия, показа как цяла къща бива отнесена от придошли води в центъра на щата.

Спешните служби в НЮУ са се отзовали от снощи на над 800 сигнала за помощ, включително на неколкостотин за спасяване от наводнения.
 

Австралия наводнения
БТА



Метеорологичната служба предупреди, че силните дъждове могат да доведат до опасни наводнения на фона на ветрове, чиято скорост достига до 70 км/ч, а на поривите - до над 90 км/ч.

Имелска заяви, че в края на тази седмица в района на Голямо Сидни ще паднат валежни количества в размер на около 100 мм, а по ниските части на Сините планини те е много вероятно да достигнат и 200-300 мм.

Язовирът на Сидни Уарагамба, важен източник на вода за града, се очаква по-късно днес да прелее и в съчетание с водите на реките да причини възможни наводнения в Западно Сидни, казаха метеоролози.
БТА