/ БГНЕС
„Докато съм жива, ще свидетелствам за истината за ужасната война, за да не бъде тя никога отричана”, подчерта носителката на Нобел за мир
Шведската лекарка и писателка Кристина Доктаре, която е носител на Нобеловата награда за мир през 1988 г., обяви, че ще върне наградата си в знак на протест срещу награждаването на австрийския писател Петер Хандке, съобщава БГНЕС.

Като лекар на ООН през 1992 г. Доктаре първа оповести за системното насилие по време на войната в Босна и Херцеговина и разказа за случващото се там.

Снощи в Стокхолм се събраха стотици граждани, за да протестират срещу решението на Шведската академия да присъди Нобеловата награда за литература на Петер Хандке.

Връчиха Нобеловите награди (ВИДЕО/СНИМКИ)

В свое обръщение към тях Кристина Доктаре показа медала си и заяви, че ще върне своята награда, което беше посрещнато с аплодисменти от хората.

Тя напомни за войните на Балканите, от където е информирала за случващите се там зверства. Пред събралите се граждани Доктаре разказа за вонята на разложени тела и за ужасите, на които е била свидетел.

Предложиха НАТО за Нобелова награда за мир

„Докато съм жива, ще свидетелствам за истината за ужасната война, за да не бъде тя никога отричана”, подчерта носителката на Нобел за мир.

Припомняме, че номинирането на Петер Хандке доведе до остри реакции, особено в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Турция и Хърватия.

Австрийският писател е известен със своите радикални идеологически възгледи, дясна ангажираност и открита подкрепа на политиката на Слободан Милошевич през 90-те години.

Номинирането му доведе и до оставката на двама от членовете на Нобеловата комисия за литература, а Албания, Турция, Хърватия и Северна Македония обявиха, че няма да откликнат на поканата да участват в церемонията по връчването на Нобеловите награди.