/ Gulliver/Getty Images
Въоръжените сили на Швеция, Дания и Норвегия обявиха днес, че преустановяват обучението на иракските сили за сигурност в рамките на предвожданата от САЩ антиджихадистка коалиция, предадоха ДПА и ТАСС.

Причината за решението са опасенията от нов конфликт след убийството на иранския генерал Касем Солеймани, командващ подразделението за специални операции "Ал Кудс" на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция. При нанесения в петък в Багдад американски ракетен удар загина и неговият помощник Абу Махди ал Мухандис, заместник-командващ иракските шиитски милиции Хашд аш Шааби.

Техеран обеща жестоко отмъщение за смъртта на Солеймани.

Иранският постоянен представител в ООН: Убийството на Солеймани е "равносилно" на война

Решението за прекратяване обучението на иракските сили за сигурност беше взето от предвожданата от САЩ коалиция срещу терористичната организация "Ислямска държава". По-рано днес за него съобщи и Германия.

Шведската мисия пристигна в Близкия изток през август 2015 г. по покана на иракските власти. Шведските експерти (70 войници и офицери) провеждат инструктаж в сферите на предоставяне на медицинска помощ, отстраняване на мини, защита от химически нападения.

САЩ наложиха санкции на иракски милиции и ги обявиха за марионетка на Иран

Датските военни са в Ирак от 2014 г. По данни на датското министерство на отбраната броят им сега е около 130 души.

Норвегия разполага със 70 войници в иракската провинция Анбар, която граничи със Сирия.
БТА