/ iStock/Getty Images
„Сега е повече от очевидно, че в Сърбия се води пропагандна война, за да се предотврати по-нататъшната интеграция в ЕС и изолацията на Сърбия за вечни времена”, заяви бившият министър на отбраната и бивш лидер на опозиционната демократическа партия (ДП) Драган Шутановац. Изявлението му беше по повод изказването на предишния началник на Генералния щаб, генерал-лейтенант Любиша Дикович, за положението във войската преди 2012 г. и промяната на властта в Сърбия.

„В този контекст е необходимо първо да се прослави Русия, чрез изявленията на офицери, политици и чрез "меки" послания на властта чрез излъчването на проруски филми, а след това "да се критикува некомпетентната Европа", каза Шутановац пред белградския ежедневник "Блиц".

Шутановац също коментира съжалението на Дикович, че югославската армия не е се е изправила пред НАТО в Косово. Той подчерта, че "генерал Дикович без срам съжалява, че войната в Косово не е завършила с нашествие на сухопътни сили на НАТО, защото „ /сърбите – бел ред./ не бихме загубили тази война".

Косовският президент предлага резолюция за присъединяване на сръбски регион към Косово

„Сякаш нямаше достатъчно жертви и материално унищожение, сякаш Сърбия не беше победена дори без нашествието по сушата”, каза Шутановац. Той изтъкна, че реториката, която никой от лидерите на страната не са използвали през 1999 г., се излъчва днес чрез медиите, които се изявяват като "военни промоутъри" и чийто идеологическа цел е Сърбия да бъде изолирана и да се върне в 90-те години.
 
БГНЕС