Ширак отказа да даде показания по случая “Клиърстрийм”
Ширак отказа да даде показания по случая “Клиърстрийм” / netinfo

Бившият френски президент Жак Ширак отказа да даде показания за т. нар. “случай Клиърстрийм”, в който са замесени имената на мнозина френски политически дейци.

В комюнике, разпространено в петък вечерта от офиса на бившия държавен глава, се казва, че Ширак е изпратил до съдебните заседатели писмо. В него той напомня, че според френското законодателство бившият президент “не може да бъде принуден да дава показания за факти, които се отнасят до времето на неговия мандат”. По-рано бе съобщено, че съдебните следователи, които се занимават със “случая Клиърстрийм”, са решили да се възползват от обстоятелството, че статутът на юридическа неприкосновеност, с който се ползваше Ширак, изтече на 16 юни.

Представителите на следствието са опитали да извикат бившия президент да даде показания, но Ширак отказа да изпълни исканията им. Същевременно той заяви, че при нужда може да даде показания по други дела, които не се отнасят до периода на президентския му мандат. “Случаят Клиърстрийм” отначало бе разследван като дело за незаконни доходи, получени от редица известни френски политици. Скоро обаче следствието установи, че анонимните обвинения срещу политиците са лъжливи и се зае с издирването на поръчителите на тези обвинения.

Между онези, срещу които бяха повдигнати обвинения, бе бившия министър и настоящ президент Никола Саркози, а сред евентуалните поръчители се споменаваха вероятните му съперници в борбата за поста на държавния глава, включително премиерът Доминик де Вилпен и самият Ширак.