Шестнайсет са жертвите при атентата в Сана
Шестнайсет са жертвите при атентата в Сана / снимка: БГНЕС

Жертвите на атентата срещу посолството на САЩ в Йемен са 16, предаде АФП. Убити са шестима нападатели, шестима войници и четирима цивилни, като сред жертвите има един индиец. Един от нападателите е носел пояс с взривно устройство. Освен загиналите шестима войници други трима са били ранени.

Отговорността за атентата пое ислямистка групировка. В комюнике, изпратено до агенцията, групата "Ислямки джихад в Йемен" заявява, че атентатът срещу американското посолство е нейно дело и заплашва с подобни атентати дипломатическите мисии на Великобритания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в Сана.

"Ние, организацията "Ислямски джихад в Йемен", съобщаваме, че носим отговорност за мъченическата операция в сряда сутрин срещу посолството на САЩ. Ние ще продължим серията от експлозии и срещу други посолства съгласно предварително разработения план", се казва в комюникето, носещо подписа на някой си Абу Гайт ал Ямани. Последното изречение е свързано с вчерашно комюнике, изпратено до посолствата на САЩ, Саудитска Арабия, Великобритания и ОАЕ, в което групировката заплашваше, че ще взриви тези мисии, ако нашите братя не бъдат освободени" от йеменските затвори

Междувременно говорител на посолството на САЩ заяви пред Си Ен Ен, че атентатът е причинил много жертви, допълва БГНЕС.