Шест години затвор за британка, влязла в редиците на Ислямска държава
Шест години затвор за британка, влязла в редиците на Ислямска държава / ThinkStock/Getty Images

Британска гражданка бе осъдена на шест години затвор във Великобритания, защото е отишла в Сирия да живее под управлението на терористичната организация "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес. Съдът повдигна миналата седмица обвинения на 26-годишната Тарина Шакил за членство в групировката и за подстрекаване към тероризъм.

Жените, присъединили се към „Ислямска държава", са по-опасни от мъжете

През октомври 2014 г. жената и 1-годишният й син се качили на самолет до Турция, след което се прехвърлили в Сирия. Три месеца по-късно Шакил избягала с такси от сирийския град Ракка до турската граница, след което се върнала във Великобритания. Тя била арестувана през февруари 2015 г. на летище "Хийтроу". Синът й е поверен на грижите на социалните служби.

Британка в Сирия: Сред жените в „Ислямска държава" цари гангстерски манталитет

Шакил, която е жителка на Бирмингам, отхвърли обвиненията и се опита да убеди съдебните заседатели, че е искала да живее на място, където се прилага шериатът, а не да подкрепя тероризма. Но прокурорите казаха, че на телефона й е имало нейни снимки как позира с огнестрелно оръжие, а синът й носи шапка с логото на "Ислямска държава".

Защо младите жени стават "джихадистки булки" в "Ислямска държава"?

Съдията по делото Мелбърн Инман каза, че Шакил е пращала у дома съобщения, едно от които гласяло, че "е част от вярата ти да убиваш вероотстъпници и да искаш да умреш като мъченик".

"Били сте напълно наясно, че сте отредили на сина си бъдеще, в което е било твърде вероятно той да бъде индоктриниран и да води живот на боец терорист", заяви Инман.

Източник: БТА