/ БГНЕС
Тедрос няколко пъти спираше поради кашлица и да отпие вода, но каза на членовете на борда: "Не се безпокойте, това не е коронавирус!".
Няма нужда от мерки, които ненужно пречат на международните пътувания и търговията в опит да се спре разпространението на коронавируса. Това заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Призоваваме всички страни да прилагат такива решения, които се базират на конкретен фактически материал и са последователни", каза той на среща на изпълнителното бюро на СЗО в Женева.

Глобалната свързаност, характерна за съвременния свят, е слабост при този епидемичен взрив, но в същото време ни дава и повече сила, посочи шефът на СЗО. Той добави, че необходимите инвестиции в "епицентъра" на заразата в Китай ще помогнат за "минималното и бавно разпространение" на заразата на други места и тя "може да бъде контролирана".

СЗО уверява: Не може да се заразите с вируса чрез пратка от Китай

Според посочените от него данни досега са регистрирани 151 случая на заболявания от опасния вирус в 23 страни извън Китай. Той похвали социалните мрежи за помощта им за спиране на дезинформацията за коронавируса и подчерта, че солидарността сега е от най-голямо значение.

По време на изказването си Тедрос няколко пъти спираше поради кашлица и за да отпие вода, но каза на членовете на борда: "Не се безпокойте, това не е коронавирус!".

Припомняме, че коронавирусът досега причини смъртта на 361 души в Китай.