Северна и Южна Корея започват военни преговори
Северна и Южна Корея започват военни преговори / снимка: Reuters, архив

Северна и Южна Корея ще проведат първите си военни преговори от две години насам, целящи да намалят напрежението между двете съседни страни, съобщи южнокорейският министър на отбраната. Трима представители на всяка страна ще бъдат представени на срещата, която ще се проведе в граничното селище Панмунджом.

Последната среща беше през октомври 2008 г. Отношенията между двете страни се влошиха силно от март насам, когато южнокорейски боен кораб потъна след нападение с торпедо, при което загинаха 46 моряци, посочва БГНЕС. Пхенян отрича отговорността си.

По време на военните преговори, Северна Корея ще иска да се обсъди определянето на морската граница в Жълто море, което тя оспорва и изпращането на пропагандни памфлети през границата от южнокорейски активисти. Сеул ще иска да се обсъди отговорността на Пхенян за торпилирането на корвета.

От около месец се наблюдават признаци на затопляне на отношенията, след като Южна Корея изпрати помощи на пострадалия от наводненията Север. Бяха подновени и преговорите за обединяване на разделените от войната семейства.