Украинската столица беше разтърсен от експлозии рано тази сутрин, за втори път в рамките на една седмица, а кметът на Киев Виталий Кличко каза, че са пострадали няколко жилищни сгради, предаде Ройтерс.
 

Киев атаки
БТА

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че жена е загинала при ударите над Киев, а друг човек все още е бил затрупан под развалини, предаде Ройтерс.

"Всичко, което се случва тук, е тероризъм", заяви Кличко пред репортери, след като жилищни сгради са били улучени при ударите.


🇮🇷 Shahed flying above #Kyiv 😡 #UkrainianArmy #Ukraine #UkraineWar pic.twitter.com/QZpd1OnJ4O

Ударите на Русия "не ще успеят да сломят" украинците, заяви президентът Володимир Зеленски. "Врагът може да атакува градовете ни, но няма да успее да ни сломи", написа той в социалните мрежи.

Нанесени са щети на много жилищни сгради, а други постройки са в пламъци. Фоторепортер на АП е успял да хване в кадър един от дроновете - с триъгълно крило и насочена бойна глава, добре видима на фона на синьото небе. Безпилотните апарати идваха на няколко вълни, посочи агенцията.

 
По последна информация три последователни експлозии са се чули - около 6:35 ч., 6:45 ч. и 6:58 ч., сирените за въздушна тревога са се включили малко преди първата експлозия, посочиха властите. 

Шевченковски район е оживена част на Киев с много университети, студентски кафенета и ресторанти. Той пострада от няколко експлозии и миналия понеделник, когато Русия нареди извършването на най-голямата въздушна офанзива срещу украински градове, в отговор на взрив на мост, свързващ Русия с полуостров Крим.

Андрий Ермак – началник на президентската канцелария, каза, че днешните атаки са били извършени с т. нар. дронове самоубийци. „Руснаците си мислят, че това ще им помогне, но подобни действия представляват просто техните конвулсии“, написа Ермак в „Телеграм“.
 

През последните седмици Украйна съобщи за поредица руски атаки с дронове „Шахед-136“ – иранско производство. Иран отрича да доставя дронове на Русия, а Кремъл не е коментирал.
 

Киев атаки
БТА


Русия отрича да взима на прицел цивилни в наричаната от Москва „специална военна операция“ в Украйна.