Руският външен министър Сергей Лавров обсъди по телефона ситуацията около Запорожката АЕЦ с френската министърка по въпросите на Европа и външните работи Катрин Колона, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Сред коментираните теми е била и възможността за организиране на евентуално посещение в централата на представители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Това е първият телефонен разговор между двамата министри и той се е провел по инициатива на френската страна, се посочва в съобщението на руското дипломатическо ведомство.

Лидерите на САЩ, Германия, Великобритания и Франция обсъдиха АЕЦ „Запорожие“

Лавров е казал на Колона, че "киевският режим продължава да обстрелва най-голямата атомна централа в Европа и прилежащата към нея територия, с което излага на опасност от ядрена катастрофа цялото европейско население, а задграничните му спонсори явно си затварят очите за това".

Руската военно-гражданската администрация на украинския град Енергодар заяви, че днес не е фиксирала нито един удар срещу Запорожката АЕЦ и съоръжението работи в нормален режим.
БТА