/ iStock/Getty Images
Сенатът на САЩ ще започне да разглежда обвиненията срещу 45-ия американски президент Доналд Тръмп като част от процедурата по импийчмънт, която се очаква да стартира само час след встъпването в длъжност на следващия лидер на администрацията на Вашингтон Джо Байдън на 20 януари, съобщава изданието Politico.

Според информацията на редакцията, проучването на обвиненията, повдигнати срещу Тръмп от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, ще започне в Сената на 20 януари в 13:00 часа местно време, освен ако всички 100 членове на горната камара на законодателния орган не решат друго. Вероятността за това е малка. Междувременно по традиция церемонията по встъпването в длъжност на новия американски лидер, този път на 20 януари, ще се проведе на стълбите на Капитолия точно по обяд.

Освен това в статията се подчертава, че ще се изисква и съгласието на всички сенатори, за да се вземе решение за паралелно съдебно производство по делото за импийчмънт на Тръмп и разглеждане и одобряване на назначението на Байдън и изпълнението на законодателните му инициативи. По този начин кадровият и законодателният дневен ред на Байдън вероятно ще влезе в пряк конфликт с процеса на импийчмънт на Тръмп в Сената, отбелязва Politico.